Ik denk dat de meeste mensen misschien hun wenkbrauwen fronsen als ik spreek over Brussel Centrum en ik beweer dat Brussel zeker een bezoek waard is. Maar ik ben fan van onze hoofdstad en je kan er tevens fantastisch lekker eten zoals Restaurant Alexandre niet ver van Manneken Pis.

Brussel heeft mij altijd aangetrokken en zeker de plaatsen rondom Sint-Katelijneplein, Dansaertstraat, Sint-Gorikshallen, Grote Markt, Koninginnegalerij. En elke zondag is er tevens een vlooienmarkt aan het vossenplein en de Zavel mag je zeker niet vergeten een bezoekje te brengen. Op de Grote Zavel, in het hart van de antiquairswijk, wordt wekelijks een van de oudste markten in Brussel gehouden: de Antiekmarkt op de Zavel. Die markt wordt hier al sinds de jaren 60 jaar georganiseerd.

Zo heb ik dan op amper 300 meter van de Grote Markt Restaurant Alexandre ontdekt. Ik had recent een artikel in de krant gelezen dat gastvrouw Anca Petrescu verkozen geweest was door Gault&Millau als gastvrouw van het jaar 2019. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld want het restaurantwezen is echt een mannenwereld en het was eens fijn om een vrouw te mogen interviewen.

Bij het binnenkomen heb ik direct begrepen waarom gastvrouw Anca deze prijs gewonnen heeft. Je word er direct ontvangen met een brede glimlach en daarna is de bediening echt top. Dit is echt genieten van begin tot einde. Ik ben er tijdens de middag geweest en heb een mooie namiddag meegemaakt. De menu staat hieronder beschreven samen met de foto’s.

Lees zeker het interview van Anca hiernaast.

Wij komen zeker terug!

STEEKKAART RESTAURANT ALEXANDRE

Anca Petrescu

Hobby

Anca : Ik ben heel sportief en beoefen de hockeysport, een heel mooie sport. Natuurlijk met 3 kinderen heb ik niet veel vrije tijd en mijn kinderen zijn ook heel sportief. Zij spelen ook hockey en tennis. Ik doe soms aan muurklimmen. Ik speel graag muziek zoals piano en gitaar.

Cultuurtip of reistip

Italie en Spanje zijn zeker landen die mij aantrekken. Ik heb het geluk gehad om bepaalde gebieden te bezoeken zoals Asturië en Cantabrië. De vegetatie is daar veel groener dan in de andere streken van Spanje. Ik ben ook 9 maanden rondgetrokken in Peru en Chili. Schitterend om die landen te verkennen want ze hebben de zee, de bergen, Amazonië etc.. Het klimaat is daar formidabel. Misschien vind ik zelfs Bolivië het mooiste land! Ik heb daar zelfs kunnen fietsen vanaf 4700 meter en zo de helling afdalen naar het einde waar je in Amazonië uitkomt.

In Canada eet je heel lekker in de grote steden maar eens daarbuiten was dat een tegenvaller. De natuur is daar natuurlijk wondermooi.

Maar België mogen we zeker niet vergeten, een topland!

Lievelingseten of restaurant

Mijn beste culinaire ervaring heb ik meegemaakt in restaurant Martin Berasategui in Baskenland.
Ik hou daarentegen ook van eenvoudige gerechten.
Ik ben zot van Bouillabaisse en heb onlangs de perfecte bouillabaisse gegeten bij restaurant Terminus in Poperinge. Ik ben heel gulzig en hou van alle gerechten als het maar vers is.

Favoriete plek

Ik vind mijn rust met de kinderen. Je moet ze veel aanleren zoals de kalmte bewaren, het geduld, de relaxatie, de filosofie … en dat geeft mij ook een zekere rust.

Zonde

Ik ben een grote wijnliefhebber maar een goed glaasje wijn is zeker geen zonde!

Bucketlist

Wereldreis maken en sommelier kunnen zijn in mijn favoriete restaurants zoals in New York , Tokio… Laten we het de Anca tour noemen! En dan zou ik mijn reis beginnen met België waar wij ook fantastische restaurants hebben. België is top!

Favoriet citaat

Wie niets doet, kan niks verkeerd doen.

Wat deed je voordien?

Voor het opstarten van restaurant Alexandre heb ik 10 jaar gewerkt als fiscalist. Maar mijn droom was steeds om een restaurant uit te baten. Het was geen fantasie maar iets dat we werkelijk wouden. De gesprekken die loskomen in een restaurant vind ik enorm boeiend. Dit is een uniek beroep die we nergens anders vinden.

Hoe ben je hier ingerold?

Mijn ex-man (Alexandre) was een chef-kok, dus was het evident om een zaak samen op te starten. Dat is dan restaurant Alexandre geworden. Maar na 4 jaar zijn onze wegen gescheiden en heb ik zelf de beslissing genomen om dit voort te zetten. Dit is voor mij echt een passie. Dus ik heb doorgezet. Er zijn zoveel talenten in België en fantastische jonge koks waardoor dit ieder keer een boost geeft voor de zaak.

Lunch menu:

Crackers / humus van selder en appel
Koekje van parmezaanse kaas en rode biet
Cake van zwarte olijven met citroen en koriander
Krokant van sesam, kimchi en paddenstoelen
Oester Geay n°3 , panna cotta van oester dille en kaviaar
Noordzeekrab, wortel, passievrucht , mayonaise van krab en krokant van pistachio
Sint-jacobsvrucht,  risotto van fregola sarda, coraline saus
Hertenkalf , pastinaak met rode kool, girolles saus “grand veneur”
Mojito taart, exotische vruchten en sorbet van mango
Madeleine/ profiteroles / citroen crème

CONTACT

 

INFO

 

Openingsuren :

 Woensdag tot vrijdag : (12h – 13h15)

Dinsdag tot zaterdag : (19h30 – 21h30)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here