Berlare

0
528

Het Donkmeer is gekend in heel Vlaanderen en zet Berlare op de toeristische kaart voor daguitstappen. Rond het Donkmeer vind je heel wat tavernes en restaurants. De streekspecialiteit is paling.
Je kan er ook terecht voor allerlei andere activiteiten: kuieren, wandelen en fietsen. Zelf bootje varen op het meer of je laten overzetten naar de Eendenkooi: je kiest maar. Ook vissers komen hier aan hun trekken. En voor mensen die graag een marktje doen, is er eveneens goed nieuws: van april tot eind september is er elke zondagnamiddag markt.

Het landschap zoals we het nu kennen, is ontstaan uit een oude meander van de Schelde.
Eeuwen terug is dit gedeelte van de stroom rond een stuifzandheuvel (een ’donk‘) onderhevig geweest aan een proces van verlanding en turfvorming. In de 18de en het begin van de 19de eeuw begon men turf te ontginnen als brandstof voor woningen. Na de turfwinning liepen de ontstane putten van het zogenaamde Berlaars en Overmeers Broek geleidelijk onder water.

Het Berlaars Broek werd leeggepompt, eerst in 1862 en daarna opnieuw na de Eerste Wereldoorlog. Vooreerst werd het hoofdzakelijk bebost met wijmen (of tenen voor mandenvlechtwerk) en na de Tweede Wereldoorlog met populieren (voor de luciferfabricage). Momenteel beheert het Bestuur van Waters en Bossen het Berlaars Broek als bosdomein. Het Overmeers Broek (het huidige Donkmeer) bleef overstroomd en is uitgegroeid tot het bekende toeristische centrum. De wateroppervlakte bedraagt ongeveer 86ha. Het Donkmeer is niet zo diep en bereikt op enkele punten maximaal 3,20m.

Bron: website gemeentebestuur Berlare

INTERESSANTE LINKS

Lekker adresje waar je paling kan eten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in