Peird van Dendermonde

De Ros Beiaard Ommegang: een belangrijk aspect van de Dendermondse folklore is de ommegang van het Ros Beiaard. Dit houten paard waarvan de kop 4,85 meter hoog is, zonder de sierpluim, wordt onder massale belangstelling door de stad gedragen. Het wordt voorafgegaan door praalwagens die een legende uitbeelden waarin heer Aymon, tovenaar Malegijs, de vier Heemskinderen, Karel de Grote en diens zoon Lodewijk de hoofdrol spelen. De ommegang vindt om de tien jaar plaats. Omdat de Dendermondenaars hun paard zo weinig te zien krijgen, is elke ommegang een waar volksfeest en valt het afscheid van het paard altijd zwaar. Menig bejaard Dendermondenaar laat zijn tranen dan vloeien. Op 30 mei 2010 ging de Ros Beiaard stoet uit in Dendermonde. In 2005 werden het Ros Beiaard en de drie reuzen van Dendermonde opgenomen in het Werelderfgoed van de UNESCO.

Langs de Schelde is het heerlijk wandelen en fietsen. De Scheldeverentocht omvat twee fietsroutes langs de Schelde en haar gemeenten (61 km en 71 km).

Er zijn in Scheldeland tal van veren die fietsers en wandelaars dagelijks om het half uur gratis van de ene oever naar de andere brengen. Tussen Schellebelle en Schelle is de Schelde op haar mooist.

Tocht 1 vertrekt aan Schellebelle-veer en brengt u via de Ros Beiaardstad Dendermonde en Vlassenbroek naar Baasrode-veer. Eens over de Schelde keert u terug via Moerzeke en Berlare (61 km).
Tocht 2 vertrekt aan Baasrode-veer en leidt u naar de Stille Waterdorpjes Sint-Amands en Mariekerke. Daarna fietst u via Bornem en Schelle naar Hoboken. Hier neemt u het veer naar Kruibeke. Langs Bazel, Rupelmonde, Temse, Tielrode en Hamme fietst u terug naar Baasrode (71 km).
Door de talrijke veren en bruggen kunnen beide tochten makkelijk ingekort worden.

Bron Stad dendermonde

In het cultuurcentrum Belgica zijn we ook al een paar keer geweest. Het is een mooie zaal met 400 zitplaatsen.

Belgica programmatie 

INTERESSANTE LINKS

Hieronder leuke adresjes als je op de Grote Markt bent.
De Irish pub bevindt zich in een zijstraatje.

OP ONZE WEBSITE

Opticien Stefan Van Borm
Freek
Freek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in